fredag 31 oktober 2014

Textil med Eva

Veckan avslutades med en textilworkshop tillsammans med Eva. Ärligt talat var jag väldigt omotiverad och ointresserad av workshopen innan vi började. När jag satt och pratade med mina klasskamrater innan workshopen sa de till och med att det inte är likt mig att ha en negativ inställning till utbildningens innehåll, men idag hade jag det... Det kändes verkligen inte rättvist mot Eva att hela gruppen var omotiverade. Fredagen innan praktiken, en heldag på höstlovet, med ett moment som schemalagts i en vanlig föreläsningssal när vi hade behövt vara i bildsalen... Som sagt, omotiverad!

Broderingsprocessen


Som tur var gick dagen fort, vi hade roligt, samarbetade bra och hade härliga samtalsämnen och diskussioner! Vi fick i studiegrupperna testa på att brodera fritt utifrån våran tolkning av en dikt som vi blev tilldelade. Det var kul men lite långtråkigt.. Som Eva sa så hade man nog broderat under en kortare tid tillsammans med barn än en hel förmiddag som vi höll på, just för att det är lite enformigt. 


 
Ett av mina tygtryck
På eftermiddagen fick vi testa på att trycka och måla på tyg. Det var roligare då det hände något direkt. Det fanns även en enorm variation på vad för motiv man kan trycka tillsammans med barn och vad man kan trycka det på. Kläder, örngott, förkläde, dukar, tavlor osv...
Jag valde att arbeta mycket med mönster i mitt färgtryck/målande. Jag tejpande på tygstycket och målade i olika färger. Väldigt kul och spännande att se resultatet! 

Dagens ros 
Skapandet i gemenskap

onsdag 29 oktober 2014

Litteraturseminarium Musik

Under litteraturseminarium musik delade vi med oss utav våra erfarenheter och uppfattningar av musik i förskolan. Det kändes som att de flesta i diskussionsgruppen hade en relativt negativ och stressad bild av musik i förskolan. Vår upplevelse var att sångstunder var det som skedde i verksamheten, men att det vanligtvis skedde i stressade situationer som samling innan måltid. Anledningen till detta tror vi är att pedagogerna känner att de inte har tillräckligt med kunskap och kompetens inom musik som estetisk lärprocess. Pedagogerna sätter för höga krav på sig själva att prestera, att spela korrekt och sjunga fint och rent. Detta är även något som tas upp i Riddersporres och Södermans bok "Musikvetenskap för förskolan", som var underlag för litteraturseminariet. Jag tror att det är viktigt att ha en positiv och öppen inställning till musik på förskolan, där det ska vara inbjudande och tillgängligt för barnen. 

Ehrlin (se Riddersporre & Söderman, 2012) redogör att musik är en estetisk lärprocess som kan generera i gemenskap, en rofylld atmosfär, glädje, samt lustfyllda och inspirerande aktiviteter. Genom att sjunga, klappa takter och göra rörelser till musik blir barnen delaktiga i ett gemensamt uttryck. Musik kan stimulera barns språkutveckling. Musik kan vara ett interkulturellt lärande med utbyte av olika kulturers sånger, danser, lekar och traditionell musik. Musik innefattar alltså väldigt mycket lärande beroende på hur aktiviteterna planeras, formas och genomförs, samt vilken inställning och vilket förhållningssätt pedagogerna har. Ferm Thorgersen (se Riddersporre & Söderman, 2012) beskriver att musik i förskolan handlar om att gå in i barnens värld, möta dem där och erbjuda dem att dela och skapa nya musikaliska erfarenheter. Barnen ska få möjlighet att använda sina sinnen samt få känslan av "jag kan". Pedagogen ska vara närvarande tillsammans med barnen och låta dem fantisera.


Dagens ros 
Dela med mig utav mina erfarenheter av musik i förskolan, och lyssna till andras

Referenser

Ehrli, Anna (2012). Att starta musikprofil i förskolan. I Söderman, Johan & Riddersporre, Bim (red.) (2012). Musikvetenskap för förskolan. 1. utg. Stockholm: Natur & kultur

Ferm Thorgersen, Cecilia (2012). Musikdidaktiskt arbete med förskolebarn. I Söderman, Johan & Riddersporre, Bim (red.) (2012). Musikvetenskap för förskolan. 1. utg. Stockholm: Natur & kultur