fredag 28 november 2014

Uppföljning av temaarbetet och det didaktiska materialet

Uppföljningen av temaarbetet gick ut på att jag samlade alla barn som hade varit delaktig vid de olika tillfällena. Jag hade med mig temaingången, handdockan Bruno och dokumentationen som tidigare suttit på väggen vid temahörnan. Barnen fick gå igenom temaingången för att komma till skogens värld, där vi skulle återkoppla till de tillfällen som vi haft med tema skogen. Vi började med att kolla på bilderna, där jag frågade barnen om de kom ihåg vad vi gjorde för något. Tyvärr blev det inte så mycket diskussion kring fotografierna som jag hade trott, men om man gör det flera gånger med en och samma barngrupp så vänjer de sig vid det arbetssättet, vilket gör att det kanske blir mer givande med tiden. Det kan ju varit fel tillfälle, vid fel tid på dagen, så att barnen inte var så intresserade heller! Eller så lyckades jag inte fånga barnen på det sätt jag hoppats på.. Det kan finnas många anledningar!
När vi hade kollat på dokumentationen ställde Bruno och jag samma frågor som vid introduktionstillfället. Syftet med det var att se om det blev någon skillnad vid de olika tillfällena. Frågorna som ställdes var:
Vad finns i skogen?
Vem bor i skogen?
Vad växer i skogen?
Vad finns att äta i skogen?
Vad kan vi göra i skogen?
Även här var det svårt att fånga barnen.. Det var inte många utav barnen som tyckte att det var roligt att prata just där, just då. Det blir därför inte så mycket diskussion, och inte heller så stor skillnad på svaren från första till detta tillfället.  
Men jag är inte ledsen för att det inte riktigt blev som jag tänkt! Nu vet jag hur jag kanske inte ska lägga upp uppföljningsarbetet.. Och att jag måste försöka tänka ut ett sätt som verkligen väcker barnens nyfikenhet och intresse för uppföljningsarbetet!
Kanske har barnen inspirerats och gjort eget material? Det var en fråga som stod i uppgiften kring det didaktiska materialet. Och det roliga är att de har tillverkat ett eget material, utifrån min upplaga av temaingången! Både barnen och pedagogerna älskade min temaingång och ville därför tillverka en egen som de kunde ha efter att jag skulle ta med mig min hem. Detta arbetet började redan under min VFU-period, från och till, när barnen tog initiativ till att tillverka sin ingång. De gjorde det som ett samarbete där alla barnen som ville fick, i olika material, tillverka egna "draperisnören" som skulle hängas på en gren. Grenen hämtades under en skogspromenad under en av mina VFU-dagar. Det var kul att de blev så inspirerade att de ville tillverka ett eget!! :)
När jag tog ner min temaingång ersattes den med barngruppens egna temaingång som hängdes upp vid temahörnan, som fortfarande står kvar, och som enligt pedagogerna antagligen kommer att göra det ett tag framöver!
Dagens ros 
Barnens egen temaingång

måndag 24 november 2014

Mittkursutvärdering

Vad skönt det var att ha mittkursutvärdering med en opartisk representant från högskolan! Äntligen kunde vår konstruktiva kritik lyftas fram utan att kursansvarig ställer sig i försvarsställning! Och vilket upplägg sedan! Vi gick igenom kursmålen, schemat, examinationsuppgifter och kurslitteraturen samt våra upplevelser och tankar kring punkterna. Det är viktigt att som student få detta tillfälle med en opartisk representant som exempelvis med någon från studentcentrum. Kort sagt: Jag är nöjd! :)

Dagens ros 
Få möjlighet att lyfta fram våra åsikter angående kursens innehåll till en opartisk representant från högskolan

Metod och teoretiska analytiska begrepp

Oj vad nyttigt att ha denna föreläsningen inför examensarbetet! Kristina Bartley[1] gick igenom olika "kriterier" som studeras vid rättning av examensarbete, samt vad som kännetecknar en vetenskaplig text; innehållsmässigt och stilmässigt. Innehållet i en vetenskaplig text är följande: 
  • Utredningsproblem
  • Syfte
  • Urval
  • Datainsamling
  • Bearbetning och analys av data
  • Resultatredovisning
  • Diskussion av resultat
Precis som med Ann-Sofies föreläsning inför examensarbetet, är detta något som jag kommer att spara och ta fram när det blir dags för mig att skriva, vilket är väldigt snart!!

fredag 21 november 2014

Min VFU-period

Åh, vilken härlig VFU-period jag har haft! Tre veckor bara flög förbi! Och vad innehållsrik den har varit med föräldramöte, brandövning, kvalitetsplanering, möte med specialpedagog, fotografering, APT-möte, utvecklingssamtal och utvecklingsdag med nuvarande samt blivande förskolechef. Nu kan vi verkligen säga att jag varit en del av arbetslaget, vilket pedagogerna även sagt till mig: att de ser mig som en kollega. Kul att höra! Och alla dessa moment är sådant som legat "utöver" den värdefulla och fantastiska tiden i barngruppen. För det är ju där jag älskar att vara, i verksamheten närvarande och aktiv tillsammans med barnen! :)

I slutet av denna VFU-period bad min handledare mig att reflektera över mitt arbete; hur det har gått, vad jag hade kunnat göra annorlunda samt hur jag hade kunnat utveckla temaarbetet. Här valde jag även att ta tillfället i akt att reflektera över och kritiskt granska hur jag har spelat mig roll som pedagog under dessa tre veckor. 

Fotografiet är taget av ett barn
Hur har temaarbetet gått?
Överlag har arbetet gått bra. Det barnen har intresserat sig för och fastnat vid är främst handdockan Bruno och temaingången samt att själva fotografera processen genom arbetet: vad gör vi? Barnens tankar har varit i fokus, samt deras kreativitet och fantasi. 
Vad hade kunnat göras annorlunda? 
Barnens lärande om skogen hade kunnat vara en större del i arbetet. Som det såg ut nu fanns lärandet mer i samarbetet, skapandeförmågan samt att bygga upp barnens självkänsla - jag kan! Lärandet hade kunnat synliggöras och tydliggöras i arbetet, dokumentationen samt i uppföljningen. Även om det är väldigt härligt med barnens spontana kommentarer, deras tankar och fantasi tror jag att det är viktigt att få barnen att fundera över om lejon verkligen bor i skogen. Och om de inte gör det, var bor lejonen någonstans då? Hålla det på en mer realistisk nivå, men ändå behålla barnens tankar. Finna en fin balans där emellan!
Jag hade kunnat vara med förberedd och strukturerad inför de olika momenten. Mina egna förberedelser hade kunnat förbättras. Jag hade kunnat ha bättre koll på vilken tid momenten skulle ske, vad som behövs, samt hur förberedelserna inför en utflykt ser ut: riskbedömning, namnlista och kontaktuppgifter över barnen, första hjälpen etc. 
Eftersom den pedagogiska dokumentationen har varit en del av temaarbete, hade jag kunnat vara snabbare och mer aktiv med den Jag valde att sätta upp dokumentationen på väggen i temahörnan för att väcka barnens tankar, samt samtalet mellan barn-barn och barn-pedagog - den bearbetande processen. Hade jag varit snabbare med att få upp dokumentationen och gjort barnen mer delaktiga i dokumentationen, så kanske barnen hade samtala mer kring momenten och processen. Det hade kunnat bli ett roligare, mer lärorikt och mer lustfyllt moment i temaarbetet. 

Temahörnan
Hur hade temaarbetet kunnat utvecklas?
Om arbetet pågått under en längre period, exempelvis ett år, så hade man kunnat gå in mer ingående på djur som bor i skogen. En månad i taget hade man kunnat arbeta med de olika djuren. Exempelvis november - älg, december - björn, januari - ekorre. Fråga barnen vad det finns för djur i skogen och använd några av de djuren! 
Decembermånad med björnen som temadjur hade kunnat bestå av följande moment:
  • Diskussionsstund med barnen - Vad äter björnen? Hur ser björnen ut? Vad bor björnen i - hur ser björnens hus ut? 
  • Skapa egna björnar - använda olika material och metoder som lera, pärlplattor, måla etc. 
  • Sjunga om björnen - ex. "Björnen sover" och "Dansa lilla nallebjörn", men även hitta på egna sånger genom att byta ord i exempelvis "Lilla snigel" ----> "Lilla björnen"
  • Dramatisera kring björnen - utifrån någon saga, med även fråga barnen hur de tror att björnen rör sig, låter, ser ut etc. och låta dem dramatisera utifrån deras tankar
  • Läsa faktaböcker och sagor om björnen - flanosagor, faktaböcker, rörelsesagor etc.
Arbetet kan på så vis komma in i många av verksamhetens olika delar. 

Reflektion och självkritisk granskning över min roll som pedagog under VFU-perioden 
-Mest aktiv och närvarande med barnen i målarrummet/ateljén/skapanderummet
-Lyssnar på barnens initiativ och tvekar inte för att säga ja!
-Tar mitt ansvar över mina uppgifter från högskolan
-Tar mitt ansvar i kontakten med barnen - se till mitt ansvar till varför jag har valt att studera till förskollärare - för vem är jag på förskolan? För barnen! 
-Föräldrakontakten har inte varit i fokus. Jag har pratat med föräldrarna, men fokuserat mer på att vara närvarande i barngruppen när något barn lämnas eller hämtas. 
-Barnens fria lek har jag inte varit så delaktig i. De gånger jag tagit initiativ har barnen velat vara ifred vilket jag självklart respekterat
-Varit där för barnen, med barnen!
-Blir tilldelad ansvar, tillit och inbjuden till en del av arbetslaget
-Inte delat med mig av kursens litteratur på ett lika spontant sätt som tidigare terminer, utan detta har skett mer vid samtal tillsammans med handledare
-Har öppna armar för barnen, vilket gör att de vänder sig till mig på samma sätt som de gör till övriga pedagoger

VFU-perioden är kopplade till följande av kursens mål:

  • självständigt planera, genomföra, utvärdera och kritiskt reflektera över ett tematiskt arbete där de estetiska arbetsformerna används för att undersöka och bearbeta olika kunskapsområden.
  • utifrån estetiska lärprocesser planera, genomföra, utvärdera och kritiskt granska ett didaktiskt material med fokus på barns lärande.
  • kommunicera kursens innehåll med barn och yrkesverksamma

Dagens ros 
Jag älskar verkligen mitt blivande yrke!